Hlavní stránka Abeceda včelaření Nasazování medníků

PostHeaderIcon Nasazování medníků

Medníky- nástavky přidáváme zpravidla když kvetou jabloně a začíná kvést řepka. Rozhodující je ale také denní teplota, která by se měla pohybovat nad +15°C. Celý medník – nástavek přidáváme jen dobře rozvinutým včelstvům, obsedajícím plodiště s minimálně pěti plodovými plásty.
Medník- nástavek vyplníme soušemi, které jsme skladovali přes zimu a převěsíme sem také 2 až 3 plásty s převážně zavíčkovaným plodem které ometeme od včel a umístíme je nad  plodišťové plásty s plodem.
Plodiště doplníme mezistěnami a rámkem pro stavbu trubčiny. Pokud jsou zde ještě starší plásty, tak je stále vytlačujeme dozadu, případně je převěšujeme do medníku. Nasadíme mateří mřížku, medník , víko a je hotovo.
Při včelaření bez mateří mřížky nemusíme převěšovat plodové plásty. Mezistěny a světlejší plásty dáme do medníku – nástavku. Matka sem přejde sama, protože je zde tepleji. Slabším včelstvům můžeme medník – nástavek rozšiřovat postupně. Můžeme dát např. jen 4 souše, mezi ně plást s plodem  ukončíme přepážkou např. ze sololitu apod. Na zbylý prostor v medníku dáme igelit, sololit apod., můžeme i zateplit. Podle  dalšího rozvoje přidáváme další souše, případně i plodové plásty.

Přidání medníku – nástavku je radikální zásah do včelstva, proto musíme opět respektovat počasí, stav vegetace a rozvoj konkrétního včelstva.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit