Hlavní stránka Abeceda včelaření Přidávání mezistěn

PostHeaderIcon Přidávání mezistěn

Zvláště brzy na jaře - v březnu je to odborná záležitost. Záleží totiž na počasí, stavu vegetace a na rozvoji včelstev. Každou přidanou mezistěnou v této době se prostor v úle výrazně ochladí. Tuto činnost nesmíme uspěchat, ale ani příliš nezpozdit.
Teplota ve dne musí být nad +12°C, včely musí nosit pyl i nektar (jívy, olše apod.) a musí obsedat většinu plástů v úle.Pokud neobsedají 3-4 plásty, tak raději nějaký plást odebereme. V této době neplatí, že včely potřebují co největší prostor. Potřebují přiměřený prostor který obsedají a potřebují hlavně teplo.
Pokud se rozhodneme pro přidání mezistěny, přidáváme ji zásadně  za plodové hnízdo. Až je mezistěna vystavěná, přesuneme ji dopředu, před plodové hnízdo a dozadu za plod přidáme další mezistěnu. Podle situace (počasí, vegetace, rozvoj) - můžeme případně přidat i druhou  mezistěnu před plodové hnízdo .
Nikdy v této době nerozdělujeme plodové hnízdo. Takto postupujeme až do nasazování medníků – nástavků. Starší plásty v plodišti vytlačujeme dozadu a plodiště obnovujeme mladým dílem. Pokud je úl plný, odebereme rámek se starým dílem, uložíme  a použijeme ho do medníku.
Při nasazování medníku převěsíme  2-3 starší plodové plásty do medníku. Ometeme je od včel, abychom nedali do medníku i matku. Tyto plásty dáme v medníku nad plodové hnízdo v plodišti. Do plodiště doplníme mezistěny a staré pylové plásty přemístíme dozadu. Pokud jsou v plodišti ještě zbylé staré plásty, přemístíme je do medníku při prvním medobraní.Takto obměníme celé plodiště. Toto je postup ve starých klasických úlech. V nástavkových  úlových soustavách se postupuje jinak – pracuje se s celými nástavky.

Pro dobrý zdravotní stav včelstev je důležitá obměna díla a to především v plodišti. Minimálně je potřeba obměnit alespoň 6 plástů, ale  správné je obměnit celé plodiště- je to i protirojové opatření. Účinnější protirojové opatření ale je přidávat od poloviny dubna rámky bez mezistěn, aby si na nich mohly včely vystavět trubčí dílo. Takové rámky musíme do poloviny května přidat do plodiště 3-4, aby se projevil jejich účinek a včely se nerojily. Přebytečné plásty dáváme do medníku.
Med ze světlejších plástů je chutnější, světlé plásty nejsou zamořené nosemou. Když dáme možnost včelám stavět, omezujeme rojení. V polovině června nesmíme zapomnět likvidovat trubčí plásty. Nejdříve likvidujeme plásty se zavíčkovaným plodem, protože zde je nejvíc varroázy. Počkáme, až včely zavíčkují i další plod a až pak ho odstraníme- dáme do slunečního tavidla - případně vyvaříme apod.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit