Hlavní stránka Zajímavosti Kolik medu vyrobí za svůj život jedna včela?

PostHeaderIcon Kolik medu vyrobí za svůj život jedna včela?

Včely ve skutečnosti med z přírody nenosí, přináší si jen suroviny: nektar, medovici, pyl, pryskyřici k výrobě propolisu.
vcelkaJedna včela váží asi 120 mg. Unese až 50 mg nektaru nebo medovice. Nektar je sladká tekutina obsahující 50% vody, kterou vylučují květy. Nektar nebo medovice (sekret mšic, mer a červců) slouží jako základ medu, který obsahuje 18% vody. To znamená, že z jednoho výletu včela donese surovinu pro asi 30 mg medu. Za den včela vyletí 5 krát a takových dní v jejím životě může být 30. To znamená za život udělá 150 výletů za nektarem a medovicí a to je celkem 30 x 150 = 4.5 gramů medu. Jedna kávová lžička medu váží 5.6 gramů (polévková lžíce medu váží 21 gramů).

Jedna včela se tedy za svůj život zaslouží o necelou kávovou lžičku medu. Včelstvo má asi kolem 50,000 včel. Počet včel se neustále mění, mnoho včel umírá a mnoho včel se každým dnem rodí. Mezi včelami je dělba práce a předpokládejme, že 30000 létavek přinese za život 135 kg medu. Samozřejmě to je v případě, že je silná snůška (například v řepkovém poli) a včely mají co nosit a nemusí ho pracně hledat. Na zajištění provozu včelstva, jak se uvádí, je potřeba 80 kg medu. Tedy slušná úroda medu v sezoně u jednoho včelstva by mohla být 55 kg medu.
Jenže včelařtství je vždy lokální a jeho výsledky závisí na kondici a zdraví včelstva, genetických předpokladech, počasí, bohatosti květeny v okolí a nektarodárnosti rostlin. A samozřejmě vše může pokazit včelař.

( Převzato z http://ovcsvpardubice.blog.cz )